Priprema ribe

SAVJETI ZA ČIŠĆENJE I PRIPREMU RIBE
-domaći savjeti i recepti iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Ako kupite živu ribu, prvo je ubijte. Oko glave omotajte ubrus i držite glavu jednom rukom a drugom jako udarite batom po glavi ribe. Ubrus skinite, a glavu ako želite odrežite. Ribu očistite od ljusaka – ako ih ima i to nožem. Iza toga izvadite utrobu da se žuć ne bi razlila. I žuć i utrobu bacite. Ribu zatim brzo isperite izvana i iznutra tekućom vodom. Nikako je nemojte ostaviti u vodi.


Želite li ribu rezati na komade, onda umjesto reza po dužini trbuha, načinite rez poprijeko između trbušnih peraja i tu izvadite utrobu. Ribi možete oguliti kožu, a možete je filetirati. Filete dobijete ako meso ribe odvojite od velike srednje kosti po dužini ribe.
Da biste ogulili kožu s fileta, položite ga s kožnom stranom dolje, uhvatite za rep i oštrim nožem iza repne peraje zarežite poprijeko kroz kožu. Meso na rezu oprezno dignite i stružući odvojite od kože.
Želite li riblje kotlete, ribu narežite zajedno s kožom na odreske.

PRŽENJE RIBE
Ribu dobro očistite i operite. Male ribe ostavite cijele a velike izrežite na komade. Posolite i ostavite kratko vrijeme stajati. Zatim ribu uvaljajte u brašno ili tijesto za palačinke ili u brašno, jaje i mrvice od kruha. Pržite ih na dosta ulja i poslužite s kriškama limuna i salatom.

RIBA NA GRADELE
Ribu očistite, obrišite, nasolite, namažite limunovim sokom, uljem i popaprite. Prilikom pečenja na gradelama stalno je premazujte maslinovim uljem. Izvrstan je okus ribe ako umjesto drvenog ugljena za žar upotrijebite drvenasti dio vinove loze. Kada je riba pečena, pospite je kosanim peršinom, služite s kriškama limuna i kuhanom cvjetačom u cijelom.

KUHANA RIBA
Osobito su tečni lubini, pagar, oslić, zubatac, cipal, salpa, pastrva i kečiga. Ribu stavite kuhati u osoljenu vodu s komadom luka, malo ulja, nekoliko zrna papra i lovorovim listom. Ribu kuhajte sasvim polagano. Vrijeme kuhanja je različito – prema veličini ribe. Riba je gotova kada se meso počne malo odvajati od kostiju. Kuhanu ribu izvadite iz juhe, stavite na dugački tanjur i još vruću obilno prelijte uljem i popaprite. Uz ribu služite limunov sok ili vinski ocat s paprom. Ako služite hladnu ribu, poslužite je s majonezom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Da li Vam se sviďa recept / savjet? Kako je Vama ispalo jelo? Imate li nešto što bi dodali?