Bakina topla predjela

BAKINI SAVJETI ZA TOPLA PREDJELA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Topla predjela pripremaju se neposredno nakon što sjedate za stol kako bi bila prirodno ugrijana a ne podgrijana.„ Pod toplim predjelima podrazumijevaju se topli obroci koji su:„ manji, „ lakše probavljivi, „ ukusni.„ U sastavu menija su kao samostalan slijed„ a po redosljedu posluživanja mogu biti: „



  • prvi u meniju, „ 
  • odmah poslije juhe 
  • ovisno o konstrukciji menija.
  • Vrste toplih predjela„
S obzirom na osnovnu namirnicu iz koje se pripremaju mogu se svrstati u nekoliko skupina:

  • Topla predjela od jaja
  • Topla predjela od tjestenine
  • Topla predjela od mesa
  • Topla predjela od povrća
  • Topla predjela od riba i rakova
Topla predjela od jaja
Ukusna, hranjiva jela. „ Jednostavna i brza priprema.„ Jedu se posebno za zajutrak, doručak i večeru.„
U a la carte restauracijama prema normativu se pripremaju od 2-3 jaja, a u pretplatničkoj prehrani od 1-2 jaja.„ Jaja moraju biti sviježa.„ Bolje je da se pripremaju na maslacu nego na drugim masnoćama.„ Mogu imati svoje garniture i priloge po kojima dobivaju nazive.

Topla predjela od tjestenine
Za pripremanje toplih predjela koriste se i različite vrste tjestenina:„ špageti, „ makaroni, „ lazanje, „ mlinci, „ štrukle, „ njoke, „ okruglice i dr. „ Mogu biti sa i bez jaja, sa različitim nadjevima, integralne...„
Tjestenina se kuha u slanoj kipućoj vodi.„ Ne smije biti prekuhana već “al dente”.„ Prilikom stavljanje u vodu tjestenina se ne smije lomiti„ bez obzira na njihovu duljinu – npr. špagete.„ Kuhana tjestenina „ procijedi se kroz cjedilo, „ pusti se pod mlaz vode da se odstrani škrob sa površine koji je sljepljuje.„ Ako se nakon kuhanja tjestenina odmah koristi zagrije se na masnoći i poslužuje

Nema komentara:

Objavi komentar

Da li Vam se sviďa recept / savjet? Kako je Vama ispalo jelo? Imate li nešto što bi dodali?