Zamjensko mlijeko od badema

BADEMOVO ZAMJENSKO MLIJEKO
-prirodni recept iz domaće Bakine kuharice

RECEPT ZA PRIPREMU:
Badem držati preko noći potopljen u čaši vode pa sutradan izblendati 1 čašu badema (blanširan na samo 2 min u vrućoj vodi i uklonjene opne) i 2 čaše vode. Zasladiti po volji šećerom ili medom, ili aroma vanilija po ukusu.
Ako pak ovom mlijeku dodate još čaču vode i izblendirate sa nekim od ovih ili drugih dodataka (voće po ukusu) i zamrznete dobijate divan sladoled. Poput sorbe-a.

Branka Ikovic

Limun listići - lisnato sa limunom

LIMUN LISTIĆI - LISNATO S LIMUNOM-
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
400 g gotovih kora
2 dcl šećera
2 dcl ulja
2 dcl jogurta
4 jaja
1 prašak za pecivo
limun korica

NAMIRNICE ZA PRELJEV:
sok od 2 limuna,
6 dcl vode,
4 dcl šećera

RECEPT ZA PRIPREMU JELA:
Umutita jaja sa šećerom pjenasto, dodati ostale sastojke, kore natrgati i dodati u smjesu, polako žlicom izmiješati, staviti u kalup 20x30 cm ili približno , peći na 150 st.
Prokuhani preljev ohladiti i zaliti ohlaďeni kolač.

Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić

Kremšnite - krempite

KREMŠNITE - KREMPITE
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
6 jaja,
10 žlica šećera,
2 pudinga od vanilije,
4 žlice finog brašna ili gustina,
1,4l mlijeka,
limunova kora

RECEPT ZA PRIPREMU JELA:
1l mlijeka staviti kuhati na laganoj vatri. Žumanjke i šećer dobro izmiksati, dodati 4 dcl mlijeka,dodati puding (prah), brašno ili gustin i limunovu izribanu koru i zakuhati u 1l prokuhanog mlijeka. Lagano kuhati (najbolje na pari da ne izgori dno - stavite manju posudu sa smjesom u veću u kojoj je voda ali tako da se manja drži ručkicama na površinskom rubu velike) i non stop miješati dok se skuha kao puding.
Bijelanke izmiksati u čvrsti snijeg  i zatim što prije dodati u skuhanu kremu i lagano izjednačavati mješajući da ostanu što pjenastije.
Kore su lisnato tijesto koje ispečete na namaščenoj naopako okrenutoj tepsiji i onda samo obrežete višak po rubovima. Gornje je posuto šećerom u prahu.

Marijana Maja Livajić

Pita krompiruša

PITA KROMPIRUŠA SA MESOM
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
Brašno,
sol,
topla voda,
žlica ulja,
krumpir,
glavica crvenog luka,
režanj bijelog luka,
malo faširanog mesa,
sol, biber

RECEPT ZA PRIPREMU JELA:
zamjesiti brašno, oko 500-600 g sa žlicom ulja i toplom vodom, ali dosta ranije nego što čete pripremati pitu, ali je često premijesite dok stoji, tako da brašno odleži.
Posudu u kojoj ste zamjesili tijesto prekrijte najlonom, pa preko njega stavite krpu.
Krompir izrezati na kockice, isto tako i 1 veću glavicu crvenog luka i češanj bj. luka, stavitr sol, biber i
malo ulja, možete staviti i šaku faširanog mesa.
Tijesto podijelite na tri loptice, razvaljate, premažite uljem, neka malo odstoje, razvucite na stolu i pri krajevima stavljate krompir i motate.

Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić

Čorba od poriluka i piletine

ČORBA OD PORILUKA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
1 veći poriluk (prasa),
2 mrkve
pileće meso - fileti
1 kocka za juhu,
malo ulja,
suhi začini ( vegeta, sol)
šalica riže
1 žlica brašna
vrhnje za kuhanje

RECEPT ZA PRIPREMU JELA:
Pileće meso skuhati, u to dodati isjeckani poriluk na tanke kolutiće i naribanu mrkvu.
Kuhati dok se poriluk ne skuha. Rižu posebno skuhati u odvojenoj posudi i dodati sa ostalim sastojcima.
Posebno umutiti 1 žlicu brašna u 1 šalici vode i dodati pri kraju kuhanja.
Vrhnje za kuhanje možete dodati odmah u kuhanu čorbu, ili prilikom serviranja.
Čorba je jako ukusna, i izaďe je oko 1,5l do 2l.

Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić

Lokum

LOKUM - BOSANSKI
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE:
1 margarin ili puter
oko 1/2 kg brašna
4 žlice ulja
2-3 žlice šećera u prahu
1 prašak za pecivo

RECEPT ZA PRIPREMU:
Umijesiti tijesto od gore navedenih sastojaka (osim šećera u prahu) i napraviti duguljaste ploškice.
Šećer u prahu iskoristiti za uvaljati.
Sušiti na 130 st. pola sata, moraju ostati svijetli.

Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić

Hrskave kiflice

HRSKAVE KIFLICE
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
1kg. brašna,
3 male žličice ulja,
2 žličice soli,
žlica šećera,
250 ml.vode,
250 ml.mlijeka,
1 kvasac,
2 cijela jaja i jedno bjelance,
1 margarin.

PRIPREMA RECEPTA:
Tijesto zamijesiti, sve osim margarina. Staviti da naraste. Kada naraste podijeliti na male loptice oko 80 komada.
Razvlačiti svaku lopticu na radnom stolu valjkom. Prije razvijanja svake kiflice namažite radni stol uljem da bi se što više razvilo tijesto. Uvijte u kiflu i stavite u pleh u kojem je nariban margarin. Premazati žumancem, posipati sezam, pustiti malo da narastu i staviti peći.

Tanja Vorotovic Ex Stankovic

Musaka sa mahunama

MUSAKA SA MAHUNAMA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT:
500 gr žute mahune
500 gr mljevenog mesa
3-4 češnja bj. luka
1 mrkva veća
1 veća glavica cr. luka
4 jaja
vrhnje
začini

PRIPREMA RECEPTA:
Mahune obariti, prodinstati mljeveno meso sa crvenim i bj. lukom i izribanom mrkvom, staviti
začine, posebno umutiti 4 jaja sa vrhnjem i 1 žlicom brašna.
Redati jedan veći krompir izrezan na tanke šnitice, radi lakšeg vaďenja,
staviti red mahuna, red mljevenog mesa, zaliti sa smjesom od jaja, pa tako ponoviti dok ne potrošite sve sastojke
Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, ili prilikom serviranja.

Jasminka Seka Prnjavorac Kadrispahić

Mokri kolač - brz, lagan i jeftin

MOKRI KOLAČ - BRZ, LAGAN I JEFTIN
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

SASTOJCI ZA RECEPT:
6jaja,
15žlica šećera,
1šalica mlijeka,
1šalica ulja,
20 žlica brašna,
1prašak za pecivo
i od cijelog limuna izgratanu koricu.

PRIPREMA RECEPTA:
Peći na 200 stupnjeva i kad se ispeče zaliti ga sa 4dcl mlijeka.
Kad se ohladi premazati ga sa šlagom i na vrh posuti čokoladnim mrvicama ili izribati nad njim
čokolade za kuhanje.

Marijana Maja Livajić

Pita od jabuka - brzi kolač

KOLAČ OD JABUKA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Svako može napraviti: Stari i najbolji recept za
brzi kolač od jabuka....

NAMIRNICE ZA RECEPT
3 jaja,
12 žl šećera,
12 žl ulja,
12 žl mlijeka,
15 žl brašna,
1 prašak za pecivo,
1/2 kg jabuka,
šećer u prahu za posipanje,
cimet

PRIPREMA RECEPTA
Napraviti smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribati i po želji dodati cimet (Nekima je kolač bolji bez cimeta!). Pola smjese uliti u kalup i staviti da se peče 15-ak minuta na 180 stepeni C.
Nakon toga izvaditi iz pećnice, na biskvit poslagati naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za
biskvit i vratiti u pećnicu na još 10-ak minuta.
Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu

Ivkica Rapić

Medena pita

MEDENA PITA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

NAMIRNICE ZA RECEPT
Kore:
2 jaja,
4dkg margarina,
2 žlice meda,
3 žlice mlijeka,
15dkg šećera,
45dkg brašna,
1 žličica sode bikarbone,
Krema:
3 dcl mlijeka,
3 žlice oštrog brašna,
1 vanilin šećer,
20 dkg margarina,
20 dkg šećera u prahu,
Premaz:
pekmez od šljiva,

PRIPREMA RECEPTA:
Slažite prethodno pripremljene kore, kremu i pekmez sljedećim redom:
Kora - pola kreme - kora - pekmez - kora -ostatak kreme - kora - šećer u prahu.

Jasminka Seka Prnjavorac