Kako se poslužuju predjela

POSLUŽIVANJE HLADNIH PREDJELA
-domaći savjeti iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-



Buffet-stol – stabilan ili na kotačima, veći ili manji, postavlja se u blagavaonici blizu ulaznih vrata ili na najuočljivijem mjestu u noj, s kojega se gosti poslužuju sami ili uz pomoć kuhara ili konobara Kolica s hladnim predjelima – na njima se nalazi desetak hladnih predjela koja se nude gostima za njihovim stolom, s mogućnošću da se jela vide i kušaju. Izložbeni stol u blagavaonici – na kojem se nalaze najinteresantnije namirnice za pripremanje različitih jela (pršut, kulen, losos, kavijar, guščja jetra, razna vina i sl.) da bi gost lakše odabrao i naručio jelo. Mogu se poslužiti na različite načine: bečki, francuski I, engleski I, II i ruski. Predjela u a la carte restauracijama daju se u količini 120-150 g U a la carte restauracijama hladna predjela se poslužuju na velikom tanjuru da bi gost imao osjećaj bogatog predjela, a i jelo izgleda ljepše složeno nego na manjem tanjuru. Uz veliki tanjur ide i veliki pribor. Predjela u pansionskim restauranima su upola manja. Isto predjelo poslužuje se na desertnom tanjuru uz desertni pribor.

Posluživanje špageta



SAVJETI ZA POSLUŽIVANJE ŠPAGETA
-domaći savjeti iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Kuhar/ica iz kuhinje donosi zagrijane špagete u porculanskoj ili metalnoj zdjeli, uzima sa sobom zagrijani, duboki tanjur i sve odnosi gostu.„ Zdjelu sa špagetima odlaže na pomoćni stol ili poslužna kolica kraj stola gosta.„ U desnu ruku uzima žlicu, a u lijevu vilicu, pomoću njih zagrabi špagete iz sredine zdjele koje diže iznad zdjele sve dok se i zadnja špageta ne izvuče iz mase te se špagete spuštaju u duboki tanjur.„ Postupak se ponavlja dok se u tanjuru ne nađe potrebna količina jela koja se prelije predviđenim umakom ili rasopljenim maslacem i posipa ribanim sirom.„
Ako je jela ostalo, zdjela se stavlja na grijač i poklopi i čeka do slijedećeg posluživanja.„ Na isti način se poslužuju i lazanje.„ Ribani sir se polužuje gostima u staklenoj ili porculanskoj zdjelici sa žličicom koja ostaje na stolu dok gost ne završi sa jelom.„ Pribor za jelo za špagete sastoji se od vilice s desne i žlice s lijeve strane tanjura.

Bakina topla predjela

BAKINI SAVJETI ZA TOPLA PREDJELA
-domaći recept iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Topla predjela pripremaju se neposredno nakon što sjedate za stol kako bi bila prirodno ugrijana a ne podgrijana.„ Pod toplim predjelima podrazumijevaju se topli obroci koji su:„ manji, „ lakše probavljivi, „ ukusni.„ U sastavu menija su kao samostalan slijed„ a po redosljedu posluživanja mogu biti: „



  • prvi u meniju, „ 
  • odmah poslije juhe 
  • ovisno o konstrukciji menija.
  • Vrste toplih predjela„
S obzirom na osnovnu namirnicu iz koje se pripremaju mogu se svrstati u nekoliko skupina:

  • Topla predjela od jaja
  • Topla predjela od tjestenine
  • Topla predjela od mesa
  • Topla predjela od povrća
  • Topla predjela od riba i rakova
Topla predjela od jaja
Ukusna, hranjiva jela. „ Jednostavna i brza priprema.„ Jedu se posebno za zajutrak, doručak i večeru.„
U a la carte restauracijama prema normativu se pripremaju od 2-3 jaja, a u pretplatničkoj prehrani od 1-2 jaja.„ Jaja moraju biti sviježa.„ Bolje je da se pripremaju na maslacu nego na drugim masnoćama.„ Mogu imati svoje garniture i priloge po kojima dobivaju nazive.

Topla predjela od tjestenine
Za pripremanje toplih predjela koriste se i različite vrste tjestenina:„ špageti, „ makaroni, „ lazanje, „ mlinci, „ štrukle, „ njoke, „ okruglice i dr. „ Mogu biti sa i bez jaja, sa različitim nadjevima, integralne...„
Tjestenina se kuha u slanoj kipućoj vodi.„ Ne smije biti prekuhana već “al dente”.„ Prilikom stavljanje u vodu tjestenina se ne smije lomiti„ bez obzira na njihovu duljinu – npr. špagete.„ Kuhana tjestenina „ procijedi se kroz cjedilo, „ pusti se pod mlaz vode da se odstrani škrob sa površine koji je sljepljuje.„ Ako se nakon kuhanja tjestenina odmah koristi zagrije se na masnoći i poslužuje

Recepti iz Bakine kuharice

RECEPTI IZ BAKINE DOMAĆE KUHARICE
-domaći recepti i savjeti iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

U bakinoj kuhinji pronaći čete na stotine recepata svih tradicionalnih jela iz svih regija. Recepte smo prikupili od naših mama, baka, prabaka, prijatelja i svih onih koji negdje u ladici čuvaju recepte iz svoje mladosti.

Na našim Facebook stranicama Bakina Kuhinja i Bakina Kuhinja Recepti možete komentirati sve naše recepte, pročitati provjerene savjete za pripremu istih recepata i uključiti se u razne rasprave na temu tradicionalne kuhinje i kuhanja općenito. Svi su recepti pisani na što jednostavniji način sa domaćim izrazima.
Ako neki od izraza ne razumijete možete se nas upitati on-line na našim Facebook stranicama. Ukoliko pojedini recept dolazi od treće strane obavezno objavljujemo uz njega i izvor recepta odnosno autora. Svi recepti na našoj stranici su javni i smijete ih prenositi bez ikakve naknade.



U našem projektu Bakina kuhinja pokušati ćemo obuhvatiti sve domaće i tradicionalne recepte ali i regionalne recepte (slavonski recepti, kontinentalni recepti, mediteranski recepti, bosanski recepti, srpski recepti, mađarski recepti..). Sve smo recepte uvrstili u pojedine kategorije koje možete pronaći na lijevoj strani stranice tj na izbornicima i linkovima (hladno predjelo, toplo predjelo, bistra juha, gusta juha, jela od mesa, jela od peradi i divljači, ribe rakovi i školjke, tjestenine i umaci, jela od povrća, variva, gulaši, ćorbe, prilozi, jela od jaja, salate, pite, kolači, torte. Povremeno otvaramo i posebne kategorije ovisno o Vašim zahtjevima putem Facebook-a (palačinke, priprema tijesta...) Za pretragu interneta na temu pojedine kategorije poslužite se našim Web tagovima, jednostavno kliknete na riječ ili izraz koji Vas zanima. Brže i jednostavnije od klasičnog otvaranja pretraživača i ručnog upisivanja.

Priprema ribe

SAVJETI ZA ČIŠĆENJE I PRIPREMU RIBE
-domaći savjeti i recepti iz tradicionalne kuharice Bakine kuhinje-

Ako kupite živu ribu, prvo je ubijte. Oko glave omotajte ubrus i držite glavu jednom rukom a drugom jako udarite batom po glavi ribe. Ubrus skinite, a glavu ako želite odrežite. Ribu očistite od ljusaka – ako ih ima i to nožem. Iza toga izvadite utrobu da se žuć ne bi razlila. I žuć i utrobu bacite. Ribu zatim brzo isperite izvana i iznutra tekućom vodom. Nikako je nemojte ostaviti u vodi.


Želite li ribu rezati na komade, onda umjesto reza po dužini trbuha, načinite rez poprijeko između trbušnih peraja i tu izvadite utrobu. Ribi možete oguliti kožu, a možete je filetirati. Filete dobijete ako meso ribe odvojite od velike srednje kosti po dužini ribe.
Da biste ogulili kožu s fileta, položite ga s kožnom stranom dolje, uhvatite za rep i oštrim nožem iza repne peraje zarežite poprijeko kroz kožu. Meso na rezu oprezno dignite i stružući odvojite od kože.
Želite li riblje kotlete, ribu narežite zajedno s kožom na odreske.

PRŽENJE RIBE
Ribu dobro očistite i operite. Male ribe ostavite cijele a velike izrežite na komade. Posolite i ostavite kratko vrijeme stajati. Zatim ribu uvaljajte u brašno ili tijesto za palačinke ili u brašno, jaje i mrvice od kruha. Pržite ih na dosta ulja i poslužite s kriškama limuna i salatom.

RIBA NA GRADELE
Ribu očistite, obrišite, nasolite, namažite limunovim sokom, uljem i popaprite. Prilikom pečenja na gradelama stalno je premazujte maslinovim uljem. Izvrstan je okus ribe ako umjesto drvenog ugljena za žar upotrijebite drvenasti dio vinove loze. Kada je riba pečena, pospite je kosanim peršinom, služite s kriškama limuna i kuhanom cvjetačom u cijelom.

KUHANA RIBA
Osobito su tečni lubini, pagar, oslić, zubatac, cipal, salpa, pastrva i kečiga. Ribu stavite kuhati u osoljenu vodu s komadom luka, malo ulja, nekoliko zrna papra i lovorovim listom. Ribu kuhajte sasvim polagano. Vrijeme kuhanja je različito – prema veličini ribe. Riba je gotova kada se meso počne malo odvajati od kostiju. Kuhanu ribu izvadite iz juhe, stavite na dugački tanjur i još vruću obilno prelijte uljem i popaprite. Uz ribu služite limunov sok ili vinski ocat s paprom. Ako služite hladnu ribu, poslužite je s majonezom.

Bakina hladna predjela

Hladna predjela se služe umjesto juhe ili prije juhe. Ona ne smiju biti zasitna nego lagana. Predjela mogu biti različita, od šunke i suhih kobasica, slanina i panceta pa do slanih toplih varenika, itd....
   Hladna predjela se moraju servirati ukusno i lijepo jer ona ne zadovoljavaju samo apetit nego i dojam. Većina predjela može se poslužiti i samostalno za užinu ili večeru.
   Karakteristika hladnih predjela je što se uglavnom ne moraju pripremati kuhanjem ili pečenjem pa nam ostaje više vremena za glavno jelo.

Hladna predjela su tzv. mala jela s kojim najčešće počinje jelovnik Glavna im je funkcija aktiviranje probavnog sustava tj. da svojim izgledom, okusom i kvalitetom
povećavaju tek. Ako su brzo prigotovljena i poslužena zabavit će gosta i skratiti mu vrijeme dok čeka naručeno jelo.

Stručno pripravljena predjela trebaju biti:
  • Nezasitna, lagana, ukusno pripremljena 
  • Nikada ljuto začinjena
  • Ukusno poslužena i decentno ukrašena
  • Raznolikog okusa i harmoničnih boja
  • Prezentirana i poslužena uvijek dobro ohlađena
  • Da bi privukli goste mnogi ugostiteljski objekti izlažu hladna predjela u blagovaonici
Nekoliko je načina posluživanja hladnih predjela:
  • Buffet-stol – stabilan ili na kotačima, veći ili manji, postavlja se u blagavaonici blizu ulaznih vrata ili na najuočljivijem mjestu u noj, s kojega se gosti poslužuju sami ili uz pomoć kuhara ili konobara
  • Kolica s hladnim predjelima – na njima se nalazi desetak hladnih predjela koja se nude gostima za njihovim stolom, s mogućnošću da se jela vide i kušaju
  • Izložbeni stol u blagavaonici – na kojem se nalaze najinteresantnije namirnice za pripremanje različitih jela (pršut, kulen, losos, kavijar, guščja jetra, razna vina i sl.) da bi gost lakše odabrao i naručio jelo.