Kako izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg?

Bjelanjke tucite pjenjačom, mutilicom za snijeg, ručnom ili električnom, i to u dubokoj zdjeli. Razdvojite oprezno bjelanjke od žumanjka, jer i samo mali djelić žumanjka može uzrokovati da bjelanjke nećete moći dobro ulupati u snijeg. Zato i najmanji djelić žumanjka odstranite pomoću ljuske od jajeta ili žlice.
Bjelanjku dodajte mrvicu soli, jer ćete na taj način moći lakše ulupati snijeg. Ako su bjelanjci jako hladni, prije nego ih lupate ostavite ih stajati 5 minuta na sobnoj temperaturi.
Bjelanjci se mogu ulupati ili u „čvrst, ali vlažan snijeg“ ulupajte bjelanjke za kolače, koji treba da budu lagani i rahli. Kada dignete mutilicu i snijeg ostaje na njoj, a vrhovi neće ostati čvrsti nego će pasti, dok će površina djelovati nekako vlažno – znak je da su bjelanjci ispravno izlupani.
Čvrst i suh snijeg“ potreban vam je za beze-torte, poljupce kolače. Snijeg će u tom slučaju, kada izvadite mutilicu, ostati čvrsto na njoj, a vrhovi će biti oštri i čvrsti. Površina će djelovati suho. Ako dodajete u snijeg šećer, dodajte ga tek onda kada je snijeg čvrst. Nastavite lupanje dok ne dobijete željenu čvrstoću.