Čišćenje - filetiranje ribe


MALE RIBE:
odrežite ribi glavu i kroz načinjeni otvor izvadite utrobu, položite ribu na dasku i primite ju za rep, s drugom rukom uzmite nož i vodoravno režite ribu tako da Vam nož "klizi" uz kralješnicu ribe a vrh noža ide prvi u smjeru gdje je glava

na isti način odrežite/odvojite i drugu stranu

nakon toga uzmite izrezani file ribe i opet stavite na dasku tako da je koža sa doljnje strane, primite file sa jednom rukom za dio gdje je nekad bio rep a s drugom rukom zarežite ribu vodoravno uz dasku tako da Vam nož ide vrhom prema naprijed i klizi po daski ali između kože i mesa, dakle klizi po koži (ribljoj)

treba malo prakse ali nakon prar riba bit ćete profesionalci


VELIKE RIBE
veču ribu režete tako da glavu ne odvajate nego nožem zarežete između glave i tijela, tamo gdje su škrge ali samo do kralješnice, zatim nožem klizite i režete uz kralježnicu prema repu a drugom rukom odvajate/podižete meso, gotovi file

Bakin kolač - brzi recept za kolač

1 čaša jogurta
2 žumanjka
2 bjelanjka
1 čaša šećera
2 čaše brašna
¾ čaše ulja
1 prašak za pecivo
Malo ruma
2 velike žlice ribane korice od limuna
Zašećereno voće
Jogurt se izmiješa sa šećerom, žumanjcima i uljem. Doda se snijeg od 2 bjelanjka, brašno, prašak za pecivo, rum i ribana korica od limuna. Kolač pecite u dobro namašćenom i brašnom posutom plehu. Kad je napola pečen, prelijte ga čvrsto utučenim i sa 4 žlice zašećerenom snijegu od 2 bjelanjka promiješanim s voćem, npr., jagodama, ribizom, malinama ili na komadiće rezanim marelicama, te pecite dalje dok ne požuti.
Napomena: snijeg mora biti pripremljen tako da se odmah stavi na kolač. Ako nemamo svježeg voća, možemo to isto učiniti s ušećerenim voćem. Čaša od jogurta vrijedi kao mjerica za ostale sastojke iz recepta.

Pokladnice - krofne - krafne

25 dag brašna
2 dl mlijeka
2 dag kvasca
4 žumanjka
3 ½ dkg šećera
Na vrh noža soli
5 dag maslaca, rastopljenog
Ulje po potrebi
Šećer u prahu
½ paketića vanili šećera
U veću zdjelu stavite brašno. U sredini brašna načinite udubljenje u koje ulijte mlijeko, a u njega umrvite kvasac. Malo ga miješajte da se rastopi. Kvasac umijesite s malo brašna u predtijesto (pogledajte upute kod dizanog tijesta). Pustite kvasac da se diže oko ½ sata. Dodajte žumanjke, šećer, sol i rastopljeni maslac. Od toga načinite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu dasku. Tijesto dobro izradite. Gotovo je kada se prestane lijepiti za ruke i dasku i kada se počnu praviti mjehuri. Tijesto razvaljajte pola prsta debelo i namažite s vodom. Rasporedite po jednom dijelu tijesta sa žlicom hrpice marmelade/pekmeza. Prekrijete sa drugim dijelom tijesta i odmah pomoću okruglog kalupa ili šalice/čaše vadite pokladice, pokrijte ih toplim ubrusom ili stolnjakom i ostavite na toplom da se dižu oko 1 sat. pecite ih lagano u puno ulja. Prvo ih pržite s jedne strane, pokrivene, a kada ih okrenete na drugu stranu, prženje nastavite u otkrivenoj posudi. Lijepo rumeno pržene pokladice vadite šupljikavom žlicom i stavljajte ih na salvete da se suvišna masnoća upije. Još vruće pospite šećerom u prahu i vanili šećerom.